Vilket bärdon passar dig?


Nedan finner du kort information om, samt för- & nackdelar med respektive bärdon. Intentionen är att detta ska kunna guida dig till vad som kan vara relevant för dig. Tänk på att alla inte delar mina åsikter så fundera på vad som passar dig och om du vill så ta reda på mer information från annat håll.


Bärsele- klassisk
Standardsele som ger grodposition. Storleksmässigt så passar den bra tills barnet har växt ca 10cm (Från längden som står i beställningsformuläret) (gäller första året, sen gör det inget om panelen ej går ända till knävecken). Du väljer själv om det ska ha mjukare eller hårdare vaddering i höftbältet. Går även att välja korsningsbara axelband. Kan användas på mage samt rygg (och höft om axelbanden kan korsas). 

+ Praktisk, tas på och av snabbt. Inga långa ändar som släpar i marken.
-  Avlastar absolut bra men inte lika optimalt som tex mei dai & halfbuckle.


Bärsele- connectainspirerat
Detta bärdon sätts på som ett förkläde och viks sedan upp runt barnet likt en bärsjal. Har breda axelbandsremmar som kan korsas. Kan användas på mage, rygg och höft. Panelen kan anpassas höjdmässigt (och även på bredden med hjälp av valfritt snöre) vilket gör att den kan användas längre än det klassiska (ca 2år).

+ Praktiskt, tar mycket liten plats, väger runt 450g. Tas på och av snabbt. Inga långa ändar som släpar i marken.
-  Avlastar absolut bra men inte lika optimalt som tex mei dai & halfbuckle.


Bei dai / Mei dai
För dig som vill ha maximal sjalkänsla utan att behöva tänka så mycket på din teknik. Långa breda axelband och knyt/ring i midjan. Höftbältet kan vikas upp i början för att bli mindre. Om den görs större från början dubblar detta användningstiden, dvs optimal passform i minst 2 år. Kan användas på rygg, mage och höft.

+ Avlastar väldigt bra, Kan knytas med lite variation och är lättanvänd. Hög mysfaktor.
-  Är långa sjaländar som lätt släpar i marken när barnet ska upp/ner. Tar en liten stund att knyta. Lite knepigt att få bra höjd om barnet ska höftskuffas på plats.


Halfbuckle
Långa axelband för hög komfort precis som en bei dai, men spänne i midjan för smidighet. Höftbältet kan vikas upp i början för att bli mindre. Liksom med Bei dai så kan detta dubbla användningstiden. Kan användas på rygg, mage och höft.

+ Avlastar väldigt bra, Kan knytas med lite variation och är lättanvänd. Extra smidig för ryggbärande.
-  Axelbanden släpar lätt i marken när barnet ska upp/ner. Mindre mysfaktor än bei dai men högre än sele.


Buckle onbu
Utseendemässigt ser den ut ungefär som en ryggsäck, panel och axelband För dig som vill ha något som tar lite plats och inte har höftbälte. Barnet bör vara minst 9 månader pga tryck mot nacken. Bär högt och tight för att få maximal avlastning. Främst för ryggbärande men funkar även kortare stunder på mage.

+ Smidig, slipper tryck på magen, barnet hamnar lika högt som i ett bra sjalknyt
-  Kräver en del teknik för att det ska vara bekvämt att bära tyngre barn, tyngden hamnar annars mest på axlarna. Visst samarbete från barnet behövs.


Ring onbu
120-140 cm långa axelband som träs genom ringar längst ner på panelen. Barnet bör vara minst 9 månader pga tryck mot nacken. Bär högt och tight för att få maximal avlastning. Främst för ryggbärande men funkar även kortare stunder på mage.

+ Mysigare än buckle onbu, slipper nylonband och spänne opå axelbanden. Inget tryck på magen och barnet ser över axeln.
-  Kräver en del teknik för att det ska vara bekvämt att bära tyngre barn, tyngden hamnar annars mest på axlarna. Visst samarbete från barnet behövs. Ej lika snabb att få på plats som buckle onbu


Reverse onbu
Som en buckle onbu med vadderade axelband men med ringar och långa sjaländar istället för nylonband och spänne. De dubbla ringarna gör att sjaländarna kan låsas fast tidigt i knytet för att kunna knyta klart i lugn och ro. Om längre axelband så kan sätet förstärkas för optimal avlastning. Barnet bör vara minst 9 månader pga tryck mot nacken. Bär högt och tight för att få maximal avlastning. Främst för ryggbärande men funkar även kortare stunder på mage.

+ Mest avlastande av alla onbus om 2m långa axelband. Hög mysfaktor och slipper då tryck över magen. Barnet ser över axeln.
-  Kräver lite teknik för att få till bra avlastning. Tar en stund att knyta. Visst samarbete från barnet behövs. Ev. långa sjaländar som släpar i marken.


Ringsele
Som ett klassiskt sele men med axelband på ca 140cm som fästes i ringar på sidan av panelen. Korsningsbara axelband. Nackspänne som kan användas när axelbanden ej ska korsas.

+ Högre komfort och mysfaktor än övriga bärselstyper. Lika smidigt som vanliga bärselar om axelbanden är förträdda i ringarna.
-  Axelband som kan släpa lite i marken. Tar en liten stund att trä axelbanden genom ringarna om det ej görs innan.


Nyia
Mirinjas mest flexibla bärdon består av en ovanligt lång panel med 2m långa axelband till som korsas på ryggen för att sedan göra sätet genom att det knyts ovanpå panelen vid lagom höjd. Passar därmed från nyfödd och hela bärtiden ut.

+ Mest flexibelt. Hög mysfaktor
-  Höftbältet (axelbanden) kan skära in efter en stund när barnet väger mer än ca 12kg. Tar en stund att knyta och krävs även lite teknik för att få till det bra. Långa axelband som släpar i marken.


Ringsjal
För dig som vill ha något relativt snabbt i enbart sjaltyg som främst ska användas lite kortare stunder. De flesta ringsjalar är mellan 1,7-2,3m långa. Val av längd beror på bärarnas tröjstorlek samt om den ska funka på rygg också eller ej.

+ Smidig, tar liten plats, mindre kostsam, lämplig för alla åldrar (bara sjalen är avlastande nog för barnet)
-  Snedbelastning, kräver lite teknik (speciellt för att bära på rygg)


Vattenringsjal
För dig som vill ha ett smidigt bärdon i duschen, på babysimmet, stranden eller semestern. Svalt och vattenavvisande. Maxvikt 18kg.

+ Går att bada med och är väldigt sval
-  Ej optimal att ha på land längre stunder när barnet väger över 10-12 kg då den lätt skär in i axeln då (hjälper dock att lägga något mjukt under ringsjalen på axeln där mest tyngd ligger).